Stopcontacten mogen niet ontbreken in de keuken. Je hebt ze nodig voor verschillende, losse keukenapparaten: van koffiezetapparaat tot broodrooster. Ook de vaste keukenapparatuur, zoals de koelkast, oven en elektrische kookplaat hebben ieder een eigen stopcontact nodig.
Bij het samenstellen van een keuken denk je wellicht niet gelijk aan de stopcontacten. Toch is het verstandig om deze mee te nemen in het ontwerp en ze op een slimme en nette manier te verwerken in het geheel. Ben je benieuwd hoe je dat doet en wat de mogelijkheden zijn? Brugman geeft je handige tips en tricks.
Bepaal allereerst hoeveel stopcontacten je nodig gaat hebben. Vaste apparaten, zoals een koelkast, vriezer, vaatwasser, oven en elektrische kookplaat hebben stuk voor stuk een eigen stopcontact nodig. Wanneer je een nieuwe keuken gaat plaatsen, is het slim om deze stopcontacten achter de keukenkastjes en daarmee uit het zicht te verwerken.
Immers staat de vaste keukenapparatuur vrijwel altijd aan en hoef je dus niet regelmatig bij deze stopcontacten te zijn. Daarnaast is het handig om ook een aantal stopcontacten te hebben voor losse apparatuur, zoals de koffiemachine, blender, broodrooster of staafmixer.
Bepaal welke apparaten je dagelijks gebruikt en hoe vaak je ze tegelijkertijd nodig hebt. Vervolgens plaats je de stopcontacten op een logische en praktische plaats bij het werkblad. Denk goed na over de plaats van een stopcontact, om te voorkomen dat je met verlengsnoeren moet gaan werken.
Wanneer je een rechte keuken, L-keuken, hoekkeuken of U-keuken hebt, grenst het keukenblok vrijwel altijd tegen een muur. Het is dan een logische keuze om de stopcontacten in de wand boven het werkblad te verwerken. De meest gangbare en voordelige optie zijn stopcontacten in de vorm van wandcontactdozen.
In dit geval zijn een aantal stopcontacten op een rij netjes in de wand verwerkt, horizontaal of verticaal. Doordat je kiest uit verschillende kleuren en designs, stem je de stopcontacten geheel af op jouw keukenstijl. Eventueel kun je kiezen voor een stopcontacten met deksel.
Dat zorgt niet alleen voor een strakker aanzicht, maar is ook veiliger voor kinderen. Naast een wandcontactdoos kun je ook kiezen voor een hoekstopcontact. De hoek is een ideale plaats omdat hier vaak standaard een keukenapparaat staat. Anderzijds kun je in de hoek bijvoorbeeld makkelijk een fruitschaal of plant neerzetten, zodat het stopcontact nog minder opvalt.
In het geval van een kookeiland zijn er diverse, slimme manieren om stopcontacten op een strakke manier te installeren. Een populaire optie voor eilandkeukens is het ronde, roestvrijstalen stopcontactsysteem. Met een druk op de knop verschijnen er twee stopcontacten, die je ook weer in een handomdraai laat verdwijnen.
Wil je graag meer dan twee stopcontacten in jouw kookeiland? Kies dan voor de cilindervormige zuil met stopcontacten die in het werkblad is verwerkt. Bij dit moderne systeem trek je de zuil eenvoudig uit het werkblad wanneer je gebruik wilt maken van de stopcontacten. Een andere manier om stopcontacten te plaatsen, is in één van de zijwanden van het eiland of zelfs in de poot van een eventuele bartafel. Maak je vaak gebruik van je smartphone of een speaker in de keuken? Overweeg dan ook een stopcontact met USB-verbindingen.
Wil jij stopcontacten verwerken in jouw nieuwe keuken, maar weet je nog niet precies waar ze te plaatsen en wat voor systemen te gebruiken? Dan ben je bij Brugman aan het juiste adres. Maak vrijblijvend een afspraak in een vestiging bij jou in de buurt. Een van onze deskundige adviseurs beantwoordt graag al jouw vragen en helpt je bij het ontwerpen van een keuken met stopcontacten op een praktische en logische plaats.