Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Jouw nieuwe keuken binnen 6 weken, en jouw nieuwe badkamer binnen 8 weken opgeleverd!

Badkamer verwarmen: Hoe doe je dat slim en duurzaam?

Een warme badkamer is een must, vooral in de koudere maanden. Of je nu 's ochtends vroeg onder de douche stapt of ’s avonds ontspant in een warm bad, een goed verwarmde badkamer verhoogt het comfort. Maar wat is de beste manier om je badkamer te verwarmen? En hoe doe je dat op een duurzame manier? In deze blog zetten we verschillende opties op een rij, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jouw badkamer en levensstijl past.

1. Radiatoren: de klassieke keuze

Radiatoren zijn nog steeds een populaire keuze in veel badkamers. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei stijlen en maten, van eenvoudige modellen tot designradiatoren die een echte blikvanger in je badkamer zijn.

  • Voordelen: Een radiator warmt snel op en kan de ruimte in korte tijd behaaglijk maken. Daarnaast kan hij, afhankelijk van het model, ook dienen als handdoekradiator. Zo stap je altijd in een warme handdoek na het douchen!
  • Nadelen: Radiatoren nemen wel ruimte in beslag aan de muur, wat een nadeel kan zijn in kleinere badkamers.
  • Duurzaamheidstip van Brugman: Kies voor een radiator die geschikt is voor lage temperatuurverwarming, bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp. Dit vermindert je energieverbruik én is beter voor het milieu.

2. Vloerverwarming: comfort van onderaf

Vloerverwarming wint steeds meer aan populariteit en dat is niet zonder reden. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en houdt de vloer aangenaam warm, wat vooral in de winter een luxe gevoel geeft.

  • Voordelen: Het grote voordeel van vloerverwarming is dat je geen zichtbare verwarmingsbronnen hebt in de badkamer. Het systeem is onzichtbaar en bespaart dus ruimte. Daarnaast voelt een warme vloer heerlijk aan je voeten, zeker op koude ochtenden en na het douchen.
  • Nadelen: De installatiekosten van vloerverwarming liggen hoger dan bij andere verwarmingsopties en de vloer moet vaak (gedeeltelijk) worden opengebroken om het systeem te plaatsen.
  • Duurzaamheidstip van Brugman: Vloerverwarming werkt efficiënt op lage temperatuur en kan daardoor goed worden gecombineerd met een warmtepomp of zonne-energie.

3. Infraroodpanelen: modern en efficiënt

Infraroodpanelen worden steeds populairder in badkamers dankzij hun moderne uitstraling en efficiënte werking. In plaats van de lucht te verwarmen, verwarmt infraroodstraling direct objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor voel je de warmte meteen wanneer het paneel aanstaat.

  • Voordelen: Infraroodpanelen zijn ruimtebesparend en kunnen aan de muur of het plafond worden gemonteerd. Ze zijn stil, snel op temperatuur en verbruiken minder energie omdat ze heel gericht verwarmen. Ideaal voor kleinere badkamers! Er is een inbouw variant en een opbouw variant.
  • Nadelen: Hoewel infraroodpanelen gericht verwarmen, kunnen ze soms minder geschikt zijn om een grote ruimte volledig te verwarmen.
  • Duurzaamheidstip van Brugman: Koppel infraroodpanelen aan een slimme thermostaat en gebruik ze alleen wanneer nodig. Hierdoor voorkom je onnodig energieverbruik en verlaag je je energierekening.

4. Handdoekradiator: twee in één

De handdoekradiator is een slimme oplossing voor wie ruimte wil besparen én tegelijkertijd droge, warme handdoeken wil hebben. Deze radiator is compact en kan tegelijkertijd je handdoeken drogen en de badkamer verwarmen. Bekijk hier een voorbeeld van een Brugman badkamer met handdoekradiator. 

  • Voordelen: Het bespaart ruimte doordat je geen aparte handdoekhaken nodig hebt. Bovendien is het heerlijk om altijd warme handdoeken binnen handbereik te hebben.
  • Nadelen: In grotere badkamers kan een handdoekradiator misschien niet genoeg warmte leveren om de hele ruimte op temperatuur te krijgen.
  • Duurzaamheidstip van Brugman: Combineer de handdoekradiator met een tijdschakelaar, zodat hij alleen aanstaat wanneer je hem echt nodig hebt.

Duurzaamheid en tips

We zouden Brugman niet zijn als we niet nog een aantal extra tips hebben opgesomd om je badkamer efficiënt te verwarmen:

  • Isolatie: Zorg voor goede isolatie in je badkamer. Dit voorkomt warmteverlies en zorgt ervoor dat je verwarmingssysteem efficiënter werkt.
  • Slimme thermostaat: Met een slimme thermostaat kun je de temperatuur in de badkamer precies afstemmen op je dagelijkse routine. Zo verspil je geen energie door onnodig te verwarmen.
  • Gebruik een timer: Stel de verwarming in op een timer, zodat de badkamer alleen wordt verwarmd wanneer je er bent.

Laat je inspireren bij Brugman

Het verwarmen van de badkamer kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van je ruimte, wensen en budget. Bij Brugman helpen we je graag verder, kom langs in een van onze showrooms of maak online een afspraak voor persoonlijk advies en ontdek allerlei mogelijkheden voor het verwarmen van jouw badkamer. Liever inspiratie opdoen vanuit huis? Je kunt eenvoudig ons gratis Brugman magazine aanvragen of onze andere blogs lezen.

Bekijk ook onze andere blogberichten

Magazine aanvragen
Afspraak maken